2023 Chateau Ducru Beaucaillou - 2eme Cru Classe St. Julien

2023 Chateau Ducru Beaucaillou - 2eme Cru Classe St. Julien

Bordeaux - Frankreich -Subskription-

Georgina Hindle: *Lovely vibrant purple colour in the glass. Smells fragrant and lifted, a combination of sweet and ripe and fresh blackcurrant and black cherries on the nose with a touch of dark chocolate. Smooth and so silky, but rich too, there’s depth and weight but not too much. I love the texture - grippy and filling no doubt, it coats the mouth with a crushed velvet texture, you feel the ripeness but there’s such lift and effortless purity of fruit that it feels fresh too. No extra fat, but equally it’s not too lean, not strict at all, where many are. Not hollow, not light, there’s no let up. Juicy cherry, blackcurrant and blueberry with lots of liquorice on the finish. Feels well crafted. Maybe not as immediately moreish as some, but this is really well made. Feels elegant and stylish.7pH. 89 IPT. Ageing 18 months, 100% new oak. 12% press.*
(Decanter.com - 04/2023)

Punkte & Bewertungen

Neal Martin: 94-96/100 Decanter: 97/100 Vinum: 97/100 Antonio Galloni: 95-97/100 Falstaff: 96/100 Jeff Leve: 96-98/100


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Grundpreis: 220,40 / Liter Lieferzeit: Juni 2026

Rotwein
Gesamtalkohol: 14,00% Vol.

Das Wichtigste im Überblick

Zahlen & Fakten

Winzer Château Ducru-Beaucaillou
FR 33250 Pauillac
Jahrgang 2023
Füllmenge 0,750 Liter
Artikel-Nr. 033041117-2300
Sorte Rotwein
Rebsorte(n) Cabernet Sauvignon (85%)
Merlot (15%)
Alkoholgehalt % Vol. 14,00
Qualitätsstufe 2ème Cru Classé
Original-Verpackung 12 Flaschen pro Kiste

Allergene

enthält Sulfite Ja

Details für Wissbegierige

Genussdetails

optimal trinkbar zwischen 2025-2056
empfohlene Trinktemperatur °C 18-20
Verschlußart Naturkork
passt zu Fleisch (dunkel, gebraten)
Fleisch (dunkel, gegrillt)
Braten (dunkel)
Wild
Vinifikation 100% neues Holz
Ausbau Barrique
Alter Barriques / Jahre: 0
Anteil neues Holz: 0 %
Dauer des Barriqueausbaus / Monate: 18

Verkostungsnotizen

  • Verkostungsnotiz Decanter:

    Decanter.com – 97 pts – GH: *Lovely vibrant purple colour in the glass. Smells fragrant and lifted, a combination of sweet and ripe and fresh blackcurrant and black cherries on the nose with a touch of dark chocolate. Smooth and so silky, but rich too, there’s depth and weight but not too much. I love the texture - grippy and filling no doubt, it coats the mouth with a crushed velvet texture, you feel the ripeness but there’s such lift and effortless purity of fruit that it feels fresh too. No extra fat, but equally it’s not too lean, not strict at all, where many are. Not hollow, not light, there’s no let up. Juicy cherry, blackcurrant and blueberry with lots of liquorice on the finish. Feels well crafted. Maybe not as immediately moreish as some, but this is really well made. Feels elegant and stylish.7pH. 89 IPT. Ageing 18 months, 100% new oak. 12% press.* - 04/2023

  • Verkostungsnotiz Falstaff:

    Falstaff Magazin – 96 pts – PM: *Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Frische Orangenzesten, reife Herzkirschen, Brombeerkonfitüre, zarte florale Noten, einladendes Bukett, rotbeerige Nuancen. Saftig, elegant, rote Herzkirschen, feine Tannine, frischer Säurebogen, salzig im Abgang, bleibt gut haften, zarte Extraktsüße im Nachhall, besitzt Länge und Reifepotenzial.* - 05/2024

  • Verkostungsnotiz Vinum:

    Vinum Magazin – 97/100 pts: *Expressiv, rauchig, floral, dunkelfruchtig, sehr tief; dicht am Gaumen, viel Druck, kein Gramm Fett, top strukturiert, mit Rasse, Biss und sehr schöner Länge, salin im Finish. Sehr klassisch.*

  • Verkostungsnotiz WeinWisser:

    WeinWisser – 18,5+/20 pts – GL, TW: *85 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot, 30 hl/ha. Dicht verwobenes betörendes Parfüm, frischgepflückte Alpenheidelbeere, edle Cassiswürze und berauschenden Veilchenparfüm, dahinter Minze, Schattenmorellensaft und heller Tabak. Am tiefgründigen Gaumen mit seidiger Textur, engmaschigem Tanninkorsett, rassiger Säure und durchtrainiertem Körper. Im konzentrierten energiegeladenen Finale blaubeerige Konturen, dunkles Graphit und feinkörnige Adstringenz. Kratzt an der höheren Note.* – 04/2024

  • Verkostungsnotiz Robinson:

    JancisRobinson.com – 17+/20pts – JL: *85% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot. Cask sample. Deep purple-black colour. Better on the palate at the moment, the nose a little wayward. Lovely textural feel on attack, the tannins plentiful but velvety and smooth. Quite ample but also long and driven. Good freshness as well. Ageing potential.* - 04/2024

  • Verkostungsnotiz Galloni:

    Vinous.com – (95-97) pts – AG: *The 2023 Ducru-Beaucaillou is a heady, sumptuous Saint-Julien. The aromatics alone are captivating. Truffle, rose petal, blood orange, pomegranate, spice and menthol build in a creamy, lavish Ducru. The 2023 is a classic Bruno Borie wine that emphasizes textural opulence. Time in the glass brings out gorgeous floral and spice-driven top notes. The balance of opulence and vibrancy is compelling.* - 04/2024

  • Verkostungsnotiz Martin:

    Vinous.com – (94-96) pts – NM: *The 2023 Ducru-Beaucaillou, matured in 100% new oak for a planned 18 months, has a less forceful bouquet than the 2022 last year and, consequently, shows more refinement and poise. The scents don't come barging out of the blocks, but they creep up on you. The palate is medium-bodied with a fresh entry. Showing moderate depth, it’s quite linear in style and grippy. A faint touch of bell pepper emerges on the classically styled finish that reminds me of some of the old vintages of Ducru-Beaucaillou. This is the strictest vintage I have encountered in some time.* - 04/2024

  • Verkostungsnotiz Leve:

    Thewinecellarinsider.com – (96-98) pts – JL: *Saffron, licorice, turmeric, espresso, black cherries, blackberries, mint, and flowers create the perfume. The palate is vibrant, fresh, elegant, concentrated focused. The fruits are ripe, clean, and pure, with a racy, freshness. But, the wine is not overly bright, instead, it is silky, succulent, finesse-oriented, and elegant. The finish holds your attention for close to 50 seconds. The key to the success of the vintage at Ducru was finding the exact moment to pick. Ducru Beaucaillou continues its unstoppable roll of fabulous vintages. Produced from blending 85% Cabernet Sauvignon, with 15% Merlot, 13% ABV, 3.7 pH. Picking took place from September 8 -- October 3. Drink from 2028-2065.* - 05/2024

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Weitere Informationen zum

Hersteller

Château Ducru-Beaucaillou

Seit drei Generationen ist dieses Château aus der Appellation St. Julien mit einer 2ème Cru-Klassifizierung im Besitz der Familie Borie. Heutzutage haben die Geschwister Bruno und Marie die Leitung inne. Die Gründung des Châteaus fand aber schon 1720 statt, und zwar mit der Heirat von Jacques de Bergeron und Marie Dejean, der Erbin der Weinberge, die heute die Grundlage des Besitzes bilden. Schon zu dieser Zeit fing man damit an, die Weine zu exportieren. 1797 wurde das Château von Bertrand Ducru, Gründer eines Handelshauses in Bordeaux, aufgekauft. Aufgrund seines Engagements und Investitionen in das Weingut wurde später beschlossen, seinen Namen mit in den Namen von Beaucaillou aufzunehmen.



1866 wurde das Weingut an die Familie Johnston verkauft. Nathaniel Johnston war Ingenieur und brachte somit viel technisches Know-How und ein Streben nach Perfektion auf das Château. Er umgab sich mit Experten auf den diversen Gebieten des Weinbaus, was wiederum zu einer Steigerung...

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